Setmana de la Ciència 2023. 5a Jornada de Sismologia a l'Observatori Fabra

Informació sobre l'activitat 5a Jornada de Sismologia a l'Observatori Fabra emmarcada dins la 28a Setmana de la Ciència
Informació sobre l'activitat 5a Jornada de Sismologia a l'Observatori Fabra emmarcada dins la 28a Setmana de la Ciència
Informació sobre l'activitat Sismologia des de Fontmartina emmarcada dins la 28a Setmana de la Ciència
L'Acadèmia participa a la 28a Setmana de la Ciència, amb visites guiades a l'Observatori Fabra. Visita que permet conèixer els orígens de l’Observatori Fabra i tot el seu recorregut històrico-científic fins a l’actualitat. Ciència, art i vida domèstica han format part d’aquest edifici singular des del 1904. Durant aquesta activitat el personal propi de l’Observatori mostrarà als visitants les tasques científiques que encara es mantenen ben vigents: l’astronomia, la meteorologia i la sismologia.
Registres de sismògrafs de l'estació sísmica de l'Observatori Fabra a Barcelona i de l'estació sísmica a Fontmartina (al Parc i Reserva de la Biosfera del Montseny) del sisme del 17 de setembre 2023 a 11:15h UTC (+2h per l'hora civil de Barcelona) amb epicentre al Mar Mediterrani de magnitud estimada Ml=2.7.
Registres de sismògrafs de l'estació sísmica de l'Observatori Fabra a Barcelona del sisme del passat 8 de setembre a 22:11h UTC (+2h per l'hora civil de Barcelona) amb epicentre al Marroc de magnitud estimada Mw=6.8.
El dissabte 1 de juliol ESA va llançar a l'espai la missió EUCLID amb la intenció de construir el mapa 3D de l'Univers més precís que ha existit mai. Amb aquesta informació els astrònoms esperen reconstruir la història de la formació i evolució de les estructures de l'Univers
La sèrie de fotografies de la ciutat de Barcelona coberta per la boira baixa, captades pel meteoròleg de l'Observatori Fabra, Alfons Puertas, ha estat escollida com la millor Foto del Lector de La Vanguardia del mes de maig.
Reportatge sobre la sequera realitzat per Al Jazeera English amb una petita intervenció des de l'Observatori Fabra.
El passat dia 25 d’abril dues de les catalanes de la missió Hypatia, l’Anna Bach i la Helena Arias, van protagonitzar a l'Observatori Fabra de Barcelona un acte de presentació y explicació d’aquest projecte científic que es porta a terme al desert d’Utah (EE.UU.). Aquest acte estava emmarcat en el programa d’actes de l’Any Oró.
El climatòleg Javier Martín Vide explica que, a diferència de la greu sequera que va afectar Catalunya el 2008, l'actual no se sap quan s'acabarà ....